Blog

Život u potkrovlju – 10.11.2018.

Najčešće, prva asocijacija na potkrovlje je mračan, klaustrofobičan prostor koji u većini slučajeva ostaje neiskorišten i služi kao ostava. No, to ne mora biti tako. Svaki kvadrat vašeg stana ili kuće je moguće iskoristiti na najbolji mogući način.

Opremanje potkrovlja za neke ljude predstavlja pravi izazov, dok sa druge strane, za neke je to problem. Najčešća pitanja vezana za ovaj kutak vašeg doma su kako iskoristiti prostor, šta smjestiti u potkrovlje i na koji način. Nadamo se da će vam današnja kolumna pomoći u opremanju vašeg potkrovlja.

Ukoliko živite u kući sa potkrovljem, taj dio stambenog prostora možete uvijek iskoristiti u svrhu biblioteke, dječije igraonice, radnog prostora ili čak ormara, a ukoliko je potkrovlje ustvari vaš dom onda trebate obratiti pažnju na određene principe prilikom opremanja da bi taj prostor bio maksimalno iskorišten.

 

Najveći problem u potkrovlju je svakako konstrukcija krova, odnosno kosina, zbog koje gubimo prostor i visinu, te konstruktivni elementi u vidu greda i stubova, koji se nerijetko nalaze u samom prostoru potkrovlja. Primarno je prilikom uređivanja odrediti funkcije koje želite da imate u svom potkrovlju i tačno premjeriti prostor da bi se svaki centimetar iskoristio pravilno.

U dijelovima gdje je manja visina, zbog kosine krova preporučuje se postaviti krevet, sofu za sjedenje, toalet, nisku komodu za TV i slične stvari koje ne zahtjevaju punu, standardnu visinu. Najveći problem se javlja prilikom organiziranja garderobera ili ormara, ali i kuhinje. Da biste imali više prostora za odlaganje stvari i garderobe, preporučuje se da se ormari i kuhinjski elementi postave u dijelovima gdje nema kosine, odnosno u dijelovima sa punom visinom.

Također, svjetlost i osvjetljenje predstavljaju još jedan u nizu problema koji se javljaju prilikom opremanja potkrovlja.  Da bi vam prostor u potkrovlju bio što bolje osvjetljen najbolje je ne pregrađivati prostor, osim one dijelove koje je nužno pregraditi, kao toalet i kupaonica. Ostavite prostor da diše, bude prozračan bez nepotrebnih pregrada koje bi vizuelno smanjile prostor i spriječile prodor svjetlosti.

Ukoliko nemate dovoljno prirodne svjetlosti, morate obratiti pažnju na vještačko osvjetljenje, dodati lampe koje osim što su funkcionalne imaju i dekorativnu svrhu.

 

Opet se vraćam na priču o bojama u enterijeru. Boje su najjednostavniji, najpraktičniji i najekonomičniji vid uređenja prostora. Ukoliko se pravilno poigrate sa bojama svaki prostor dobija određenu čar i automatski postaje zanimljiviji i uređeniji. Kada su potkrovlja u pitanju nepogrešiv izbor su neutralni tonovi i bijela boja, koji će prostor učiniti vizuelno većim i prozračnijim. Ukoliko te boje ne odgovaraju vama i vašem karakteru, preporučujem vam detalje u raznim bojama, ali ne treba pretjerivati jer se vaš prostor može doimati agresivnim.

Što se samog namještaja tiče, najbolji izbor bi bio multifunkcionalni i fleksibilni namještaj, koji možete sami pomjerati iz jednog dijela u drugi. Odaberite krevet  sa spremnikom za posteljinu i stvari, tabure sa sandukom i slično.

Svakako, prostor možete uvijek dekorisati određenim detaljima, nekom zanimljivom foteljom, stolicom, lampom, lusterom ili na primjer tepihom i jastucima zanimljivog printa.

 

Potkrovlje ima svoje čari, vrline i mane, ali se svakako može urediti prema sopstvenom ukusu i iskoristiti na pravi način. Ukoliko je vaš stambeni prostor u potkrovlju, nadam se da će vam ovih par savjeta pomoći u uređenju istog.