Blog

Soba za najmlađe – 08.01.2019.

Ovog utorka sam odlučila sa Vama razgovarati o sobi za najmlađe, u tu kategoriju svrstavam djecu do pred kraj osnovne škole kada već postaju tinejdžeri sa svojim zahtjevima i željama koje ne zaobilaze ni njihov najvažniji životni prostor, o tome ćemo u nekoj od sledećih kolumni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svi smo tokom djetinjstva imali bar neki mali kutak u kući ili stanu koji smo zvali našim i u njemu smo provodili najviše vremena, igrali se, ostavljali svoje najdraže stvari, uređivali ga i sl. Tako i svako dijete voli da prostor osjeti svojim, da u njemu stvara neki svoj svijet, a mi se trebamo potruditi da im u tome pomognemo. Izuzetno je važno da prilikom kreiranja ovog malog dječijeg cartstva mališani budu ravnopravni učesnici  i da se njihove želje i potrebe uvaže. Naravno u ovome se mora znati granica pa se ne smije dopustiti da glavnu riječ vodi dijete, jer pored svih prostora za igru treba obezbjediti i prostor za miran san i ugodan rad.

Kako bismo lakše i preciznije prošli kroz ovaj za djecu najvažniji prostor podjeliću ga u par teza:

-Prostor za dječiju sobu

-Funkcije unutar tog prostora

-Namještaj

-Detalji

Prostor: Prostor je najčešće najveći problem kada su u pitanju dječije sobe. U većini današnjih stanova djeci se i ne dodjeljuje posebna prostorija nego oni sobu djele sa roditeljima, što nije dobro ni za jedne ni za druge. Po pravilu bi dijete poslije prvog rođendana trebalo da dobije svoju sobu koja će biti opremljena prema standardima za dijete do 8 godina, za dijete preko 8 godina važe standardi kao za odraslu osobu. Idealno bi bilo da omogućite djeci da imaju svoju sobu u kojoj će napraviti svoj mali svijet. U dobi o kojoj danas pišemo nije pretjerano važno da djeca budu razdvojena po polovima ukoliko to broj prostorija za ovu namjenu ne dozvoljava. Teško je govoriti i o potrebnoj kvadraturi prostora jer je to individualan problem uslovljen ukupnom veličinom stana. Za malu djecu je važniji volumen prostora nego kvadratura, pa je potrebno obezbjediti minimalno 9m³ po djetetu. Pored veličine prostora, važno je da prostor bude pravilno orjentisan, istočna orjentacija je idealna za dječiju sobu. Naravno, ne smijemo zaboraviti osvjetljenje, prirodno primarno, a naravno i vještačko.

Funkcije: Ako pitate djecu koji prostor je najvažniji, naravno da ćete dobiti odgovor da je to prostor za igru, međutim, pored toga treba obezbjediti i adekvatan prostor za spavanje i rad.  Važno je da svi ovi prostori budu u skladu i međusobno povezani, ali ipak bar malo vizuelno odvojeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bojom ili materijalom možete napraviti segmente unutar prostora. Neka prostor za igru bude najveseliji i najšareniji, dok prostor za rad, učenje i crtanje treba biti mirniji sa par inspirativnih detalja, bez jakih boja koje će odvlačiti pažnji.

Namještaj: Krevet, radni stol i stolica, ormar, polica za igračke , foteljice za društvo i dječija soba je gotova. Zvuči vrlo jednostavno, ali i nije baš tako. Krevet i radni stol moraju biti izuzetno udobni i pravilno dizajnirani prema standardima za djecu do 8 godina, posebnu pažnju obratite na ove elemente jer su oni glavni krivci za pravilan razvoj tijela Vašeg djeteta. Ormarom upotpunite ovaj ambijent i igrajte se sa njegovim bojama. U dječijoj sobi je jako važno obezbjediti mnogo polica za igračke i sve ostale sitnice koje su mnogo važne Vašem djetetu. Foteljice i taburei su tu da cijelo društvo ima gdje da sjedne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detalji: Što se detalja tiče prepustite djeci da ih sami biraju, lampe, slike, korpe za igračke to su sve sitnice kojima ćete upotpuniti dječiji prostor, a djeca će biti sretna ukoliko im dopustite da ih oni za sebe odaberu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadam se da će savjeti biti od koristi i da će Vaši mališani biti srećni. Uzivajte zajedno do sljedećeg druženja.